top of page

הזמנה של תערובת שתילה ודשנים

DSC_2092_edited.png

אנחנו ממוקמים בבאר שבע

יש אפשרות למשלוחים  |  איסוף עצמי מהעיר העתיקה

We don’t have any products to show here right now.

דשן גרגירים בשחרור איטי

​לאחר תרדמת חורף הגינה שלנו זקוקה לאהבה. ♡

דישון יעזור לנו לשמור על גינה מטופחת, יפה ובריאה.

 במידה ולא נדשן בזמן, כנראה שנסבול בהמשך ממזיקים ומחלות.

דשן מספק לאדמה אלמנטים חשובים לצמיחה ופריחה עשירה.

 

הדרך האמינה והאפקטיבית ביותר להתאים את זמינות החומרים המזינים לדרישות הצמח, היא לשלוט בשחרור שלהם לתוך הקרקע. פתרון דישון מעולה ופשוט המתאים לבעלי גינות קטנות ובינוניות, או לבעלי גינות מרפסת ועציצים- הוא שימוש בדשנים בשחרור איטי. דשנים אלו פשוטים מאוד לשימוש משום שהם מתפרקים בצורה מבוקרת במהלך העונה, ללא כל התערבות נוספת.

אנו נפזר את הגרגרים אחת לחצי שנה, וכתוצאה מכך על ידי היישום החד פעמי של מנת דשן המספיקה להזנת הצמחים למשך תקופה, לא נדרש לספק את חומרי ההזנה בכל השקיה, ועדיין נקבל אדנית בריאה וחזקה!​

מה הכמות שצריך לשים ?

בבואנו לרכוש "דשן בשחרור מבוקר" נתייחס בעיקר אל משך השחרור המצוין על האריזה ואל העונה בה אנו מעוניינים להשתמש בו. הדשנים הנפוצים כוללים משך שחרור בין 2 ועד 12 חודשים.

 

זמן הפעולה המוצהר מוגדר ל- 21 מעלות צלזיוס והוא מתאים באופן כללי לחורף הישראלי.

 

לעומת זאת, כאשר השימוש המתוכנן הוא לקראת הקיץ, עלינו לזכור שקצב השחרור גדל מאוד.

 

לדוגמה, דשן המוגדר ל- 8 חודשים (בטמפרטורה 21 מעלות) עלול לשחרר את כל חומרי ההזנה שבו לאחר כ- 4 חודשים בלבד ולעיתים אף בפחות מזה.


מכאן, שבשבועות הראשונים שלאחר היישום עלול להיווצר עודף בחומרי הזנה הגורם לבזבוז, לעליה במליחות מצע הגידול, ועלול אף לגרום להרעלה ולנזק.

 

בהמשך, לאחר כארבעה חודשים, יגמר הדשן הכלוא בציפוי וייווצר גרעון בהשוואה לצריכת הצמח. על כן, כאשר השימוש המתוכנן הוא בתקופה בה הטמפרטורות גבוהות, נרכוש מוצר דשן בו טווח השחרור מוגדר כארוך יותר מהדרוש לנו בפועל.


התייחסות אל הרכב חומרי ההזנה בדשנים אלה (N.P.K) מוגבלת בהשוואה לדשנים מסיסים ונוזליים "רגילים" המקובלים בשוק.

בקיץ, כלל האצבע הוא יישום משקל דשן כחצי מזמן השחרור.

למשל – הוספת 4 גרם דשן המיועד ל-8 חודשים בכל ליטר מצע גידול באדנית.

 

בחורף, כאשר הטמפרטורות נמוכות, אפשר לעלות בכמות עד למלוא זמן השחרור, 8 גרם בליטר לדשן המשתחרר ב- 8 חודשים, או 4 גרם בליטר מצע לדשן המשתחרר ב- 4 חודשים.

 

במידה ואנו משתמשים במקור דישון נוסף מומלץ להפחית את המינון בהתאם.

איך מיישמים דשן בשחרור איטי ?


מומלץ ליצור חורים, או לחפור מעט ליצירת גומחות קטנות תחת הטפטפות אליהן נוסיף את הדשן בכמות שחושבה בהתאם לנפח כלי הגידול, ולכסות.

 

לא נרצה לפזר את הדשן על פני השטח מחשש לאיבוד החנקן המצוי בו לאוויר.


במידה ורכשנו מצע שתילה שאינו כולל בתוכו דשן בשחרור מבוקר נערבב את המוצר הרצוי באופן אחיד נשקה ונשתול. לעיתים, נמצא שמצע השתילה כבר כולל בתוכו דשן בשחרור מבוקר. מכיוון שהדשן הוסף עם הכנת מצע הגידול הוא החל את פעולתו כבר בשק, עוד לפני פתיחתו על ידינו. אז, נרצה להוסיף מנת דשן נוספת כמספר חודשים לאחר שתילת הצמחים באדנית.
 

בדשנים מסיסים, רוב יסודות ההזנה זמינים לקליטה כמעט מיידית לאחר יישומם אל המצע.

 

שחרור איטי או מבוקר של דשנים הוא מושג חדש יחסית. 

האטת קצב השחרור חומרי ההזנה משפרת את יעילות הדישון ומקטינה את הסיכוי ליישום עודף ומזיק או לבזבוז.

 

בקרה והאטה של קצב שחרור הדשן יכולות להתקבל בכמה דרכים:

3.

חסימה פיזית של גרגיר הדשן המסיס - על ידי עטיפתו בציפוי

 

על ידי כך נמנע מגע ישיר ומיידי בינו לבין המצע

2.

פירוק בקטריאלי של דשני חנקן אורגניים

כמו תרכובות שונות של אוריאה

1.

המסה כימית של החומר המיושם בקרקע

כאשר רק לאחר המסתו הדשן הופך לזמין לקליטה על ידי הצמח.

מנגנון זה מקובל בעיקר ביישום סוגים שונים של דשני זרחן בחקלאות.

לעומת זאת, מנגנון שחרור הדשנים העטופים בציפוי תלוי אומנם בטמפרטורה, אך תלותו בגורמים האחרים קטנה ועל כן הוא ניתן להגדרה ולשליטה טובים בהרבה.

מכאן, שהשימוש במוצרים המבוססים על מנגנון זה נחשב לבטוח ומקובל כחלק מהמרכיבים הכוללים מצעי שתילה.

בשני המנגנונים הללו  קצב השחרור אכן מואט, אך הוא תלוי בגורמים כמו: רטיבות, סוג המצע, הטמפרטורה ורמת החומציות.

לכן, משום המורכבות הקשה לשליטה, הוא עלול לסכן צמחים הגדלים באדנית בה נפח השורשים מוגבל.

איך עובד מנגנון הפעולה של דשנים מצופים ?

קיימות מספר שיטות, כאשר המשותף למוצרים הנפוצים בישראל הוא ציפוי גרגרי הדשן בשרף נקבובי, לא מסיס, אשר מקטין את קצב חדירתה של לחות הקרקע אל פנים הגרגר. עובי הציפוי, צפיפותו ועמידותו בפגיעות מכאניות קובעים את זמן השחרור של הדשן וכן את יעילותו ואיכותו המסחרית של המוצר.

תחילתו של תהליך השחרור הוא במגע הגרגר עם לחות הקרקע, המתחילה לחדור דרך המיקרו נקבובים של הציפוי. חדירת המים אל פנים הגרגר מגדילה את הלחץ שבתוכו ומותחת מעט את הציפוי.
הדשן שבתוך הגרגר נמס ונדחק על ידי הלחץ האוסמוטי אל מחוץ לציפוי בקצב קבוע למשך זמן התלוי בתכונות הציפוי. כאמור, קצב שחרור הדשן שבפנים הגרגר כמעט ואינו מושפע מלחות המצע הגידול או מרמת החומציות. לעומת זאת, הוא כן מושפע מהטמפרטורה.

 

כחוק אצבע, קצב המעבר של הדשן דרך הציפוי מוכפל כתוצאה מעליית הטמפרטורה ב - 10 מעלות צלזיוס.

הגרגירים עשויים כמעין ממברנה שבתוכה נמצא החנקן (אשר מפתח את העלווה בצמח), הזרחן (שאחראי על הפרי בצמח) והאשלגן (אשר שומר על הצמח בעת מחסור ועקה). כאשר הטמפרטורה עולה, וביחד עם אחוזי לחות גבוהים בקרקע, הדשן מתפרק באדמה בערכים נכונים ישירות לשורשים. ללא צריבות וטעויות דישון.

​לסיכום

>> שחרור רצוף של חומרי הזנה באזור השורשים לאורך כל תקופת הגידול

  • תזונה מיטבית בהשמה יחידה ונוחה

  • זמינות חומרי הזנה התואמת את דרישות הצמח, ללא עודפים מסוכנים או חוסרים העלולים להסב נזק

  • מניעת זליגת עודפי חומרי דשן למי התהום המסייעת לעמוד בתקנות

מה זה פרלייט

בגדול - מצע שתילה

פֶּרליט הוא סלע געשי – סוג של זכוכית געשית בעלת תכולה גבוהה של מים. שמו נובע מצרפתית: perle – פנינה, ומתייחס לברק הפניני של הסלע, וגם לגודל ולצבע של הגרגירים הנובעים מהיווצרותו.

בתהליך של חימום מהיר בטמפרטורה גבוהה מאוד הופכים המים במבנה הפרלייט לקיטור. לחץ הקיטור גורם לתפיחת גרגירי הפרלייט עד 20 מנפחם המקורי. המוצר המתקבל בהיר, קל משקל ועמיד בחום – ומתאים לשימושים הרבים הנעשים בו.

מה זה מצע מנותק?

מצע מנותק הוא שם כולל לשיטות שבהן מגדלים צמחים במנותק מקרקעות כדור הארץ. מצעים אלו יכולים להיות אדמה, אך הם גם יכולים להיות מים, פרלייט, קוקוס, חימר ועוד.

נעים מאוד - פרלייט
אחד המצעים הכי פופולריים בקרב גננים הידרופוניים הוא מצע פרלייט. פרלייט זה הוא בעצם חומר, יותר נכון לומר – סלע, הנוצר כאשר מי הים נפגשים עם לבה שיצאה מהר געש. המפגש הייחודי הזה בין הים הקר ללבה החמה מקרר במהירות את הנוזל הוולקני וכך נוצר הפרלייט הראשוני, לפני שעבר תהליך עיבוד, והוא במצב המזכיר מאוד זכוכית נטולת גבישים.
בתהליך העיבוד מחממים במהירות את הפרלייט ומתפיחים אותו כך שהנפח שלו יגדל. בסוף התהליך מתקבל פרלייט קליל, נקי, שצבעו לבן, בעל יכולת הולכה, בידוד ועמידות בפני חום.

מצע גידול פרלייט: מדוע החל גידול במצע מנותק

לא בכדי החלו לפני אלפי שנים לנסות לגדל צמחים במצעים מנותקים מקרקעות. זה קרה הן בשל נסיבות אנושיות והן עקב אילוצים סביבתיים. כך למשל החלו לגדל במצעים מנותקים בגלל בעיות בפוריות הקרקע, מאחר ועלה הצורך להפיק יבול גדול במהירות רבה יותר, בשל אי זמינות של קרקעות לגידול, בשנת שמיטה עקב האיסור ההלכתי לעבוד את האדמה, בגלל הרצון לבודד את הצמחים ממזיקים ומחלות או עקב טמפרטורות ואקלים שאינם מתאימים לגידולים מסוימים. תהא הסיבה אשר תהא, כך התפתחה לה שיטת הגידול ההידרופונית המפורסמת.

תכונות החיוניות למצעי גידול

כדי לגדל צמחים בשיטה ההידרופונית או במנותק מהקרקע וגם להצליח יש, אפוא, לספק לצמח חלופה לאדמה המסורתית. העניין הוא שלא כל חומר יכול לשמש מצע גידול, רק חומרים שיש להם את התכונות הבאות יוכלו לשמש מצע מוצלח:

אוורור טוב

ניקוז מהיר

נפח נקבוביות גדול

אחיזת מים יציבה

מוליכות הידראולית

תגובה לרמות pH

אנרטיות -תגובה ליונים

יציבות המצע

קלות משקל


 

תכונותיו הייחודיות של מצע פרלייט

תכונותיו הייחודיות הן אלו שהפכו את הפרלייט למצע אידיאלי לגינות הידרופוניות ולגידולים במצעים מנותקים.

על אילו תכונות אנחנו מדברים? מיד תראו.
לפרלייט יש נפח נקבוביות גדול.

הוא מסוגל לספוג ולקלוט אוויר, דשן, חומרים מזינים ומים בצורה אופטימלית.
לפרלייט אין משקל רב, מה שהופך אותו לחומר שקל ונוח מאוד לעבוד איתו.
אפשר להזיז עציצים או אדניות עמוסות בפרלייט בקלות ממקום למקום ואין חשש מעומס.

מצע פרלייט הוא גם מצע נקי- אין בו מתכות כבדות, סיבי אסבסט או יסודות רדיואקטיביים וזאת תודות לתהליך העיבוד המוקפד שבמהלכו עובר הפרלייט ניקוי יסודי.

הפרלייט גם נחשב לאנרטי, כך שדי פשוט לשמור על תנאי גידול אופטימליים כאשר מגדלים בו.

לפרלייט יש גם יכולת בידוד גבוהה המגנה על הצמחים והשורשים משינויי אקלים קיצוניים.

כמו כן, לפרלייט יש יכולת הולכה הידראולית טובה המאפשרת אספקת מים לצמחים, ולבסוף, פרלייט הנמצא בחלקים העליונים של האדנית או העציץ ימנע גם מגע עם מזיקים או דגירה של מזיקים אלו.

 

לא על הפרלייט לבדו

פרלייט הוא מצע נהדר אך הוא לבדו אינו מספיק לגידול צמחים. כדאי מאוד לערבבו עם קוקוס ואדמה וביחד איתם יש לנו מצע גידול אופטימאלי. הפרלייט מתערבב היטב עם מצעים נוספים ביחסים משתנים וניתן להנות מיתרונותיו גם במקרים של הנבטות וייחורים. הוא מאוורר, תורם להתפתחותם של שורשים בריאים, הוא נקי, מגיב היטב לרמות PH ומספק לשורשים הרבה מאוד חמצן. במידה והייתה השקיית יתר אין צורך לדאוג הפרלייט יוכל להפריש החוצה את השאריות ובנוסף הוא מבודד היטב וגם זול ביחס למצעים אחרים.
 

פרלייט הוא מצע גידול הנמצא בשימוש נרחב ולא בכדי. הוא טומן בחובו שפע של יתרונות, ואלו

 

היתרונות העיקריים:

לפרלייט כושר ניקוז מצוין

ניקוז הוא אחד התכונות הכי בולטות וחשובות של מצע פרלייט. מטבעו הפרלייט מציע מערכת סינון יעילה של מים. זה מאפשר לעודפי מים להתנקז בקלות מהמצע וכל זאת תוך שמירה על רמת לחות רצויה והשארת חומרי ההזנה זמינים לצמחים. תכונה זו תבוא לידי ביטוי בין אם אתם מגדלים צמחים בגינה, באדמה ובין אם אתם מגדלים צמחים בשיטה ההידרופונית.  

פרלייט מאפשר סירקולציה מיטבית של אוויר

כדי שצמחים יגדלו ויתפתחו היטב המצע שלהם צריך להיות אוורירי. אוויר ישן צריך לצאת ואוויר חדש צריך להיכנס במעגל אינסופי. האוויר הזה נדרש ביתר שאת לשורשי הצמחים שצריכים "לנשום" אבל הוא גם דרוש למיקרואורגניזמים החיים בקרקע כמו נפטודות, בקטריות ותולעים מועילים. מאחר שפרלייט הוא מינרל בעל מבנה המזכיר זכוכית ועל כן הוא נוקשה יותר מהאדמה, הוא מאט קצת את קצב דחיסות הקרקע ושומר עליה קלת משקל ורכה יותר.

 

פרלייט הוא אלטרנטיבה זולה וקלה

לא בכדי פרלייט נחשב למצע פופולרי. הוא זול מאוד בהשוואה לחלופות, הוא קל משקל והוא מתערבב בקלות עם חומרים אחרים או מצעים אחרים.

 

פרלייט מתאים למגוון שיטות גידול

מצע זה מתאים גם לגידול בשיטה המסורתית באדמה, הוא מתערבב איתה ומאוורר אותה. הוא מצע שתילה נהדר בגינון ביתי והוא גם מתאים לגידולים הידרופוניים. משתמשים בו גננים מקצועיים, חובבנים, חקלאים ואפילו משתמשים בחומר הפרלייט כאמצעי לבידוד בתעשייה ובענף הבניה.

סוגי פרלייט: גס או בינוני

פרלייט מגיע ב-2 סוגים עיקריים: פרלייט גס או בינוני. לכל אחד מהסוגים יש היתרונות שלו. לפרלייט גס יש נקבוביות אוויר גדולות על כן, יש לו יכולות ניקוז טובות המבטיחות אוויר לנשימת שורשי הצמחים. כמו כן, מאחר שהפרלייט גס יותר, משבי רוח קליקים או פחות קלילים לא יעיפו אותו אל על.

פרלייט בינוני שימושי אף הוא, כאשר הוא אידיאלי לייחורים ולזרעים, זאת מאחר שהוא מעודד התפתחות מהירה של השורשים. כמו כן, פרלייט בינוני מתאים גם לפיזור במדשאות, הוא חודר לאורך זמן לקרקע ומשפר את הניקוז של אדמת המדשאה.

פרלייט בשירות המגדלים ההידרופוניים

לפרלייט יש מקום של כבוד בגינון ובחקלאות המסורתיים, אבל הוא נחשב כוכב בעולם הגידולים ההידרופוניים. גננים הידרופוניים רבים משלבים מצע פרלייט דווקא בשלב הייחורים. זאת מאחר שבעת ההתפתחות שורשי הצמחים הם מחפשים מקורות מים עם ניקוז טוב, ומצע פרלייט מעודד ומגרה את השורשים לצמיחה מהירה של השורשים תוך שהם מחפשים מעין כיסים קטנים של לחות וחומרי הזנה המצויים בתוך מצע הפרלייט.

הניקוז המצוין של הפרלייט מבטיח גם שהשורשים לא ירקבו בסביבה עמוסת מים. אך פרלייט מתאים גם לשלבי ההתפתחות המאוחרים יותר של הצמח ולא רק לשלב הייחורים. מדובר, אחרי הכול, במצע עצמאי שיכול לעזור מאוד לכל גנן הידרופוני.

שימוש בפרלייט

כפי שציינו פרלייט יכול לעשות פלאים במגוון מצבים:

  • לתהליך השתילה, כדאי לערבב אותו עם מצע קוקוס.

  • לייחורים, אפשר להשתמש ב-100% פרלייט.

  • בגינה, בקרקע, כדאי ליישום אותו באביב בשילוב עם קומפוסט, הוא ישאיר את האדמה קלילה, אוורירית ובעל כושר ניקוז טוב.

  • לגידולים במכלים ובקונטיינרים מומלץ לשלב לפחות שליש פרלייט במצע, במיוחד אם מגדלים סחלבים.

  • כדאי, כאמור, לשלב פרלייט במדשאות, הוא מחלחל בקלות אל הקרקע, נטמע בה מנקז היטב את המים ומאוורר את הקרקע.

לסיכום

נכון, פרלייט הוא לא המצע היחידי שקיים, יש עוד מגוון רחב של סוגי מצעים כגון קוקוס, חימר ועוד. לכל אחד יש את היתרונות החסרונות שלו וכל אחד מתאים לגידולים ולמצבים שונים. פרלייט נחשב למצע טוב כאשר מחפשים מצע המאפשר ניקוז טוב, תאחיזת מים טובה, כאשר מחפשים מצע קל-משקל וקל ליישום.

כמו כן, הוא מתאים כאשר מחפשים מצע אוורירי שיכול לשרת אותנו לאורך זמן רב. כדאי ללמוד עוד על פרלייט, על מצעים נוספים ועל שילובים שונים המתאימים לצמחים מסוימים ולנסיבות מיוחדות כדי למקסם את היבולים.

מצע פרלייט לגידול – הוראות שימוש

 

מצע פרלייט ובשלל גדלים, פרלייט מגיע מחוטא ויבש (תהליך הייצור של חום גבוהה), מגיע סטרילי זה חלק מהיתרון שלו, כדאי לשמור אותו בסביבה נקייה ותמיד סגור בייחוד לשימוש בזרעים , כשפותחים את השק מומלץ ישר להרטיב קצת בגלל שאחר יש אבק של פרלייט, לפני שימוש לצמח צריך להשרות את פרלייט למספר שעות במים או אפילו יום שלם, מומלץ לערבב את פרלייט היטב על מנת שהמים יחדרו היטב לכל הפתיתים באופן שווה בייחוד החלק שצף, במידה ואזורים מסויים לא קלטו מים, יהיה להם יותר קשה בהמשך לקלוט את המים בצורה טובה שתוכל להעביר חזרה לשורשים את המים והמינרלים

תערובות פרלייט למכירה

  •  

  • פרלייט וקוקוס משמש בתור מצע שתילה

  • פרלייט עם כבול גס משמש בתור מצע שתילה

  • פרלייט עם קוקוס לזרעים שאוהבים יותר מים מאשר פרלייט עם כבול, אך צמחים שאוהבים הרבה מים מומלץ ורמיקוליט מומלץ במקום פרלייט

  •  

  • הכי מומלץ להרכיב לבד את התערובת שתילה

תכונות פרלייט

 

  •  
  •  

  • חסרונות של מצע פרלייט

  • פחות מתאים לצמחים שאוהבים הרבה מים

  • מחזיק את המים בצורה בינונית

  • דשן נקלט בפרלייט בצורה בינונית

  • פחות מתאים לזריעה, למרות שהוא עוזר לבודד בהפרשי טמפרטורות

פתרונות לחסרונות פרלייט

לערבב אותו עם עוד מצע כמו קוקוס, כבול או שניהם

סוגי פרלייט

  • מצע פרלייט גס – משמש למצע שתילה לצמחים אשר אוהבים מים, וגם להנבטה של זרעים גדולים, פתיתי פרלייט גדולים שומרים על אוורור הקרקע

  • מצע פרלייט דק – יכול לשמש להנבטה

* מומלץ לרוב בפרליט דק אך בהנבטה מומלץ להשתמש בגדלים שונים על מנת לקבל תוצאות טובה לפי גודל הזרע ודרישות המים של הצמח.

הקמת גינה הידרופונית מפגישה את המגדלים במושגים חדשים ומעניינים שספק אם היו פוגשים אם לא היו מחליטים להתחיל לגנן. אחד מהם הוא מצע פרלייט.
אז מה הוא פרלייט? ממה הוא עשוי? למה הוא משמש? ומה הם היתרונות והחסרונות שלו? כאן תקבלו את כל התשובות לשאלות.

נעים מאוד להכיר, פרלייט

פרלייט הוא לא חומר חדש שהומצא לאחרונה כדי לספק מצע לגידולים הידרופוניים. למעשה פרלייט שימש במשך עשרות רבות של שנים את תעשיית הבניה. חומר זה שימש לצרכי בידוד במלט וחומרי בניין ורק לאחרונה החלו לעשות בו שימוש כמצע לגידולים הידרופוניים.

איך נוצר פרלייט?

פרלייט נוצר כאשר לבה היוצאת מהרי געש מתקררת במהירות הבזק וגורמת להתגבשות של מינרלים. פרלייט הוא, אם כן, סלע געשי בעל גוון בצבע פנינה. כדי שנקבל מצע פרלייט מחממים בקיטור ובטמפרטורה גבוהה את הפרלייט ותהליך זה גורם לפרלייט להתנפח עד כ-20 מנפחו המקורי. לאחר תהליך זה מתקבל פרלייט קל-משקל, בצבע בהיר שעמיד בחום.

להשתמש או לא להשתמש במצע פרלייט לגידולים הידרופוניים?

כמגדלים הידרופוניים אתם בטח שואלים את עצמכם עכשיו האם כדאי להשתמש במצע פרלייט או שמא כדאי לבחור במצעים זמינים אחרים. כמו בכל דבר בחיים גם בחירה בפרלייט טומנת בחובה יתרונות אך גם חסרונות. באופן כללי, כאשר בוחרים מצע גידול חשוב לתת את הדעת לפרמטרים הבאים: משקל המצע, קלות תחזוקת המצע, מחיר, השפעת המצע על סוג הגידול ההידרופוני ועל שיעור ה-PH ועמידות המצע בפני מזיקים ומחלות. בחינה על פי קריטריונים אלו יכולה להוביל להחלטה מושכלת.

יתרונות השימוש במצע פרלייט

יתרון 1: פרלייט נוח לשימוש חוזר

מצע פרלייט יכול לשמש אתכם פעם אחר פעם, מבלי כל צורך להחליף אותו. הוא יכול להיות אתכם במשך מחזורי גידול רבים אלא אם כן זיהיתם מחלה קשה בסביבת הגידול, שלא ניתן לנטרל אותה. במידה ויש למשל זיהום נבגים, כדאי מאוד להחליף את מצע הפרלייט. אך כל עוד לא גיליתם נגעים, זיהומים או מחלות, תוכלו להשתמש שוב ושוב במצע זה.

יתרון 2: פרלייט מצוין בתנאים אנאירוביים

ישנם אורגניזמים שיכולים לשגשג בתנאים שבהם אין חמצן חופשי. אורגניזמים אנאירוביים אלו יכולים להיות פטריות או חיידקים ואלו עלולים להזיק מאוד לגידולים ההידרופוניים. כאשר יש תנאים כאלו של מחסור בחמצן הפרלייט יכול לעזור מאוד.

אוהל גידול הידרופוני חייב סופח לחות

הפרלייט ניחן בתכונה מאוד חשובה – הוא מסוגל להחזיק אוויר תודות לטקסטורה המיוחדת שלו וכך לסייע במצבים שבהם אין חמצן במים, באדמה או כאשר חמצן לא מגיע אל השורשים. אחד מתחומי האחריות של הגנן ההידרופוני הוא, אפוא, למנוע עד כמה שניתן היווצרות אזורים שבהם מתפתחים תנאים אנאירוביים ומצע פרלייט יכול, כאמור, לעזור מאוד.

יתרון 3: פרלייט הוא מצע זול יחסית

בניגוד למצעים רבים פרלייט נחשב למצע זול. לא נוכל לציין כאן מחיר כי כל מקום מוכר את מצע הפרלייט במחיר שלו, אבל ביחס למצעים אחרים פרלייט בהחלט משתלם מאוד כלכלית והא מספק החזר נהדר להשקעה.

 

יתרון 4: פרלייט הוא מצע סטרילי

מאחר ובתהליך ייצור הפרלייט נעשה שימוש בחום מאוד מאוד גבוה, מעוקרים בתהליך זה הסיכויים להתפתחותם של מזיקים, חיידקים ופטריות, למעשה גם חרקים מטבעם לא נוטים להמשך למצע פרלייט. וזה יתרון גדול שטמון במצע זה. הפרלייט נחשב למצע מאוד סטרילי המונע בעיות, מחלות ומזיקים.

 

יתרון 5: מצע פרלייט פועל בסינרגיה עם רמות ה-PH

מצע פרלייט הוא ניטרלי. בניגוד לפרלייט מצעים המבוססים על צמר סלעים למשל הם בסיסיים מדי ויכולים להוביל לתנודות ברמות ה-PH וכך להפוך את תהליך הגידול למסובך יותר. המצע הניטרלי של הפרלייט הוא מאוד נוח והרבה יותר בריא לטווח הארוך לצמח ולסביבת הגידול ההידרופוני כולה.

חסרונות השימוש במצע פרלייט

חסרון 1: פרלייט אינו משאב מתחדש

למרבה הצער פרלייט אינו משאב שמתחדש תדיר. כבר ראינו כיצד נוצר הפרלייט, הוא ייווצר בתנאים מאוד מיוחדים ונדירים שבהם לבה מתקררת במהירות. לכן אם אתם מחפשים מצעים מחומרים ברי קיימא, אולי פרלייט הוא לא הפתרון עבורכם.

חסרון 2: הפרלייט לא מתפקד היטב עם צמחים בעלי מערכות שורשים אגרסיביות

מצע פרלייט לא יגיב טוב במצבים שנשתול צמחים אשר להם מערכת שורשים ענפה ואגרסיבית. מצע הפרלייט כולל חלקיקים קטנים וזה אומר שכאשר שותלים צמח עם שורשים עקשניים במצע פרלייט אין לשורשים מקום להתפשט והם נחסמים.

לסיום…

מצע פרלייט הוא מצע טוב, הוא זול, עובד בסינרגיה עם רמות ה-PH בסביבה, הוא מחזיק היטב אוויר, הוא סטרילי והוא יעיל מאוד כאשר יש חשש לתנאים אנאירוביים. יחד עם זאת, יש לו גם חסרונות. הוא לא מוצר שמגיע ממשאבים מתחדשים ואם מדובר בצמח בעל מערכת שורשים אגרסיבית הוא יחנוק אותו. לעיתים תכופות כדאי לשלב מצע פרלייט עם עוד מצעים כדי למקסם את סביבת הגידול.

פרלייט

הפרלייט הינו חומר טבעי מיוחד ומומלץ מאוד. נוצר מלבה צמיגה המתקררת במהירות רבה. משמש כמצע גידול בפני עצמו או כתוספת לתערובת שתילה. לפרלייט ישנן תכונות רבות ומיוחדות. מתאים במיוחד לצמחי פנים.

תכונות עיקריות

מחקרים מוכיחים שצמחים אשר גדלו בשילוב פרלייט, שורשיהם נעשו חזקים ויציבים יותר בעקבות הענקת אוורור מקסימלי.

הפרלייט ידוע בשל יכולת ספיגה גבוהה מאוד, דבר המגן על הצמח והשורשים מפני עודף מים.

שכבה של פרלייט בחלקו העליון של האדמה, אף תמנע ממזיקים להתקיים.

 

הוראות שימוש

ניתן לשמש כמצע גידול בפני עצמו או כתוספת לתערובת שתילה.

bottom of page